27 Eylül 2015 Pazar

Yapılanlar ve Yapılması Gerekenler (27 Eylül 2015 Pazar)



Değerli Arkadaşlar,
Bu akşam #Erdoğanİstifa girişiminin şu ana kadar yaptıklarını yeni gelenler için kısaca özetleyip, bundan sonra yapılabilecekler konusunda ayrıntılı önerileri bin ön hazırlık olarak sunmayı deneyeceğim.

Kısaca Tarihçe

“HDP’ye Oy Ver Girişimi”

7 Haziran Seçim/Referandumu’ndan iki ay önce “HDP’ye Oy Ver, Barajı Yık, Diktatörü Durdur - Barışı Sürdür” isimli, Kısaca “HDP’ye Oy Ver” isimli girişim kuruldu. Bu girişim seçimlere kadar çeşitli çalışmalar yaptı.
Seçimden sonra girişim işlevini bitirdiği için dağılma kararı aldı.

“Barış ve Demokrasi Girişimleri Ağı Bakım ve Yönetim Girişimi”

Ancak hem birlikte yaşanan tecrübenin başka durumlarda da işlevsel kılınabileceği düşüncesiyle; hem de bu çalışmalar içinde oluşturulmuş imkânların çöpe atılmaması için  Barış ve Demokrasi Girişimleri Ağı” diye bir girişim kurulmasına ve imkânların buna devredilmesine karar verildi.
Girişimin görevi bu imkânları kamuya sunmak ve bu ağın bakımını ve yönetimini yapmak; yani bir tür altyapı hizmeti sunmak olarak belirledi. Ve bu yönde çalışmalara başlandı.
Bu çalışmalar yaz rehaveti içinde yavaş yavaş sürerken, erken seçim ihtimali ortaya çıktı.

“HDP’yi Savunma ve Destekleme Girişimi”

Bu durumda eskiden “HDP’ye Oy Ver Girişimi”nde çalışmış arkadaşlar olarak, biz bundan önce bunu adeta kesin bir olasılık gibi görün değerlendirmeler yaptık ve bu dönemde saldırılar olacağını da öngörerek, “HDP’yi savunma ve Destekleme Girişimi” (Çünkü seçim de olmayabilirdi ve hala o olasılık var. Bu durumda seçimli bir isim yanıltıcı olabilirdi) isimli girişimi kurmaya karar verdik.

12 Eylül Toplantısı

İlk toplantımızı 12 Eylül Cumartesi günü Baykuş Kafe’de yaptık ve bu toplantıya 12 Kişi katıldı. Bu toplantıya satılanların çoğu “HDP’ye Oy Ver Girişimi”ndendi. Ama üç kişi yeni katılımcı vardı.
Bu toplantıda, HDP’yi Savunma ve Destekleme’yi de kapsayan ama çok daha etkili olup dengeleri değiştirebilecek nitelikte bir eylem olabileceği düşüncesiyle, Erdoğan’ın İstifasını hedef alan, tamamen yasal düzeyde, slogan ve flama, pankart vs. olmayan, sessiz bir hareket ortaya çıkarma gereği ve imkânı üzerinde duruldu.
Konuyu daha geniş ele almak üzere başka bir toplantı yapılmasına; ama bu toplantının doğru dürüst bir mekânda yapılmasına karar verildi.

“#Erdoğanİsifa Girişimi”

Buna bağlı olarak Erdoğan’ın İstifasını istemenin çok daha geniş bir çevreyi kapsaması gerektiği ve kapsayacağı düşünülerek, #Erdoğanİstifa Girişimi HDP’yi savunma ve Destekleme girişiminden Bağımsızlaştı ve sonraki toplantının tamamen bu girişim çerçevesinde olması kararlaştırıldı.

17 Eylül KESK’te Yapılan Toplantı

Bu yeni ve bağımsızlaşmış Girişimin ilk toplantısını 17 Eylül’de KESK Kadıköy bürosunda yaptık. Toplantıya 15 Kişi katıldı. Bu toplantıya 8 yeni arkadaş gelmişti ve öncekine gelenlerin büyük bölümü de buna katılamamıştı.
#Erdoğanİstifa Hareketinin nasıl oluşturulabileceği üzerine konuşuldu.
Arada bayram tatili olacağından esas toplantının bir hafta sonra bayramın bitiminde yapılması (Önce Cumartesi idi sonra Pazar’a alındı.) kararlaştırıldı.
Ama bu arada, zaman azaldığından, en azıdan gelebilenlerle bir takım ön hazırlıkları olsun yapabilmek için de hafta içinde bir toplantı yapılması da kararlaştırıldı.

22 Eylül SODİD’te Yapılan Toplantı

#Erdoğanİstifa girişimi olarak ikinci, (HDP’yi Destekleme girişiminin toplantısından hesaplanırsa üçüncü toplantı) toplantı 22 Eylül tarihinde SODİD’te yapıldı.
Toplantıya 13 kişi katıldı. Katılanların üçte biri yeniydi.
Düşünülen eylemin Hukuki boyutu, basınla ilişkiler, yeni katılımlar, sembol, açıklık vs. gibi konular görüşüldü ve Esas toplantıya daha iyi hazırlıkla ve daha büyük bir katılım sağlamaya çalışmak üzere ayrılındı.

27 Eylül KESK’te Bugün yapılacak Toplantı Öncesi

Basınla İlişkiler:
Bu alanda bir iki arkadaş ön yoklamalar yapacaktı. Bir girişimde bulunuldu mu, ne gibi neticeler alındı; ne gibi ön hazırlıklar yapıldığı (Örneğin gidilecek yayın ve kişilerin adresleri ve listesi vs. gibi) bilinmiyor.
Hukukçu ve Avukatlar:
Bu alandaki temaslar şöyle. Bir arkadaş iki hukukçu veya avukatın gelmesini sağlayacaktı.  Gelemediklerini bildirdi.
Yine Tamer Doğan arkadaş (kendisi Avukat)  toplantıya yetişemeyecek ama her türlü destek ve yardıma hazır olduğunu belirtti.
Girişimcilerden Muhammed arkadaş hukukçu olduğunu yazdı.
Yeni katılımcılar:
Ben şahsen Gezi hareketinin bakiyelerinden tanıdığım arkadaşlara ulaşmaya çalıştım.
Bir kısmına ulaşamadım. Ama ulaştıklarım islediklerini, olumlu bulduklarını destekleyeceklerini ama çeşitli nedenlerle (bayram tatili nedeniyle burada olmamak vs.) katılamayacaklarını bildirenler oldu.
Ama buna rağmen, geleceğini söyleyenler gelirse bu toplantının şimdiye kadar yapılmış en geniş katılımlı toplantı olacağı öngörülebilir.
Yine de bütün arkadaşların birebir görüşerek toplantıyı hatırlatmaları ve davet etmeleri önemlidir.

Yapılması Gerekenler

Şunlar üzerine düşünelim ve toplantıda gündeme alalım diye öneriyorum:
1)      Düşünülen eylemin gerekçesini, biçimini, amacını, yapısını iyice kısa ve özlü biçimde anlatan bir metin hazırlanmalı. Ama bu kamuoyu için değil, kendimiz ve çalışmaya davet edeceklerimiz; temaslarımız vs. için olmalı.
2)      Bu hafta içinde, biçimin hukuki boyutu konusunda kesinlikle ayrıntılı bir bilgilenme sağlanmalı.
3)      Gazeteciler, Aydınlar ve Medya ile ilgili olarak kesinlikle bir liste yapılmalı, hepsine gidip görüşülmeli.
4)      Eylemi başlatacakları olabildiğince geniş tutmak ve özellikle ilk günlerde kamuoyunda duyulmasını sağlamak için tüm olanaklar zorlanmalı ve ayrıntılı bir planlama yapılmalı. (Örneğin kameraların, avukatların, basının hazır bulunması vs.)
5)      Bir hafta sonra uygun bir günde başlamalı ve ısrarla sürdürülmeli.
6)      Hafta içinde bile, çok elverişli bir durum ortaya çıkarsa başlama denenebilir.
7)      Sosyal Medyada yapılabileceklerin belirlenmesi ve üzerine çalışma.
8)      Başlangıç için gerekli semboller, stickerler, slogan vs. nin kesinlikle belirlenmesi.
9)      Toplantılar arasında işleri organize edecek en azından üç veya beş arkadaşın belirlenmesi. Ayrıca yine aradaki çalışmalar için WhatsApp grubunun teknik imkânı olan bütün aktif girişimcileri kapsayacak biçimde geliştirilmesi.

Planlamanın Ayrıntılarına İlişkin

WhatsApp Grubu

WhatsApp grubunun adı istifa. Hemen hemen herkes aynı zamanda gruba yeni katılımcı ekleyebilir.

Sembol Konusu

Şu ana kadar somut olarak kâğıttan Turna kuşu önerisi var. Bunun yerine, bu çok karmaşık, basit başka bir şey bulalım dendi ama, somut bir şey gelmedi. Ben kâğıttan Turna kuşunun hem bir görsel sembol olarak sosyal medyada kullanılabileceği; hem de çocuklara hediye etmek ve eylem esnasında üretmek ve öğretmek gibi daha canlandırıcı bir etki yapabileceğini düşünüyorum. Ayrıca evrensel niteliği de önemli. Şu şarklılıktan ve taşralılıktan uzaklaştırıcı bir etki da yapar. Politik kültürü de değiştirir. Ayrıca dünyada eylemin tanınması ve desteklenmesi bakımından da çok önemli. Düşünün bir “Turna Kuşu Hareketi” veya “Devrimi” gibi bir şeyi. Kanımca Turna Kuşu bir slogan (söylenen değil, bilinen bir slogan) ile ve kimi ritüel hareketlerle tutabilir. Örneğin herkes 100 turna kuşu yapar ve dağıtırsa dileğimiz olacak şeklinde. Yapılan Turna kuşları bir yerde toplanabilir ve her gün yenileri eklenebilir.

Sosyal Medya Olanakları ve İş bölümü

Sosyal Medyanın akıllıca ve etkili kullanımı gerekiyor. Elimizde hem bu girişiminin, hem Barış ve Demokrasi Girişimleri Ağı’nın, HDP’yi Destekleme ve Koruma Girişimi’nin olanakları var. Bunların hesaplarını ve çeşitli işlevlerini birer arkadaş üstlenip çalıştırarak çok etkili bir katkıda bulunabilir.
Keza şu an etkili çalışmıyor ama hareketin yayılması halinde (hem de yayılmasını sağlayacak) hızla gelişebilecek tüm illere yönelik gruplar var. Bunlar aktive edilebilir.
Hareketin paylaşımlarını beğenmekle yetinmemeli paylaşmalıyız.
Hepimiz mümkün olduğunca çok ve farklı gruplara üye olmalı ve sayfaları izlemeliyiz.
27 Eylül 2015 Pazar




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder