23 Eylül 2015 Çarşamba

22 Eylül Tarihinde Yapılan Toplantı Hakkında



Dün akşam SODİD’te toplandık. Toplantıya bayram tatili dolayısıyla birçok arkadaşın katılamayacağı ortaya çıkmıştı ve çok az gelen olacağını sanıyorduk. Ama hiç beklenmedik şekilde üç yeni arkadaş katıldı. (Toplam 11 veya 12 kişiydik. Üç toplantıda da toplantıya katılanların yarısı veya üçte biri değişti. Sürekli yeni katılımlar oldu.)
Yine kısaca temaslar özetlendi.
Bundan sonra neler yapmaya başlamak gerekeceği üzerinde duruldu. Belli başlı konular ve genel eğilimler şöyleydi. (Yanlış hatırladıklarım varsa düzeltilsin)
1)      Erdoğan’ın adının geçmesi polisin çok saldırgan ve vahşi bir tutum almasına yol açtığı için, icabında #Erdoğanİstifa yerine sadece  #istifa biçiminin düşünülebileceği konuşuldu. Bundan ne kastedildiği kolayca anlaşılır ve ayrıca açıklanır. Bunun yararları ve zararları neler olabilir diye düşünelim fikri demlendirelim dendi.

2)      Sembol olarak düşünülen kâğıt turna kuşunun yapılmasının zorluğundan hareketle daha basit bir “şey” (Örneğin, yuvarlak bir sarı nokta gibi vs.) olması konusunda fikir belirtildi. Üzerine düşünülecek. Öneriler getirilecek. Tarafsızlık, basitlik, hareketin toparlayıcılığını yaralamamak en temel özellikler olmalı.
3)      Eylemin, amacı biçimi, hazırlıkları vs. konusunda açık davranılması; gizlice hazırlanıp da aniden ortaya çıkma tarzında değil de; açıkça “biz böyle bir şey hazırlıyoruz. Şu an yapılabilecek ve yapılması gereken en doğru davranış budur” şeklinde açık tartışılması. Ayrıca amacın ve yapılmak istenenin yayılması ve daha iyi anlaşılması için şimdiden sosyal medyada bol paylaşım yapılması. E-Mail grubuna, Facebook grup ve sayfasına vs. mümkün olduğunca çok arkadaşın davet edilmesi.
4)      Sosyal medyada sadece beğenmekle yetinmemek, paylaşmak; sadece paylaşmak değil, üye olduğumuz sayfa ve gruplarda da paylaşmak; mümkünse yeni sayfa ve gruplara da üye olmak.
5)      Hareketi duyururken, örgütlerin düşünülen biçimi işlevsizleştirecek şekilde davranmaları ve bunu güçleriyle dayatabilmeleri riskine karşı, şimdilik örgütlere gitmemek ya da çok sınırlı olarak; böyle davranmayacağından emin olunanlara gitmek veya temaslar kurmak, yoklamalar yapmak.
6)      Bu bir hafta bayram olduğundan fiilen bir şey yapılamayacağını göz önüne alarak, en azından bayramdan sonraki haftada çalışmaları olgunlaştırmak için, Gazeteci ve aydınlarla vs. görüşmeler yapıp böyle bir eyleme katılma veya desteklemelerini sağlamak; kontak kurmuş olmak. Keza katılmasalar bile örneğin yazılarıyla duyurmalarının sağlanması. Bunun için bir liste çıkarıp hepsine mümkünse ikişerli üçerli gruplar olarak gitmek. Bu bağlamda birkaç isim belirtildi ve birkaç arkadaş bazı denemelerde bulunacak.
7)      Eylemin toplantı ve gösteri yürüyüşleri alanına girmeyen, bütünüyle en temel yurttaş hakları alanında kalmasının iyi kavranması ve kavratılması gerektiği. Bunun için slogan ve pankart vs. olmamasının önemi.
8)      Başlangıçta özellikle basın, avukatlar vs.nin orada olmasını ve uğranacak hukuk dışı işlemlere şahit ve müdahil olmasının ile duyulmasının sağlanması.
9)      Bir sonraki toplantının 26 Eylül Cumartesi günü yine saat 19.00’da yapılması.
10)  Toplantının yerini (SODİD veya Sendika) Kıvanç ayarlayacak.
11)  Bir sonraki toplantıya en azından birkaç avukat veya hukukçunun katılmasının sağlanması. Geliştirilecek hareketin ve biçimin hukuki durumu hakkında kesin bir bilgilenme.
Aklımda kalanlar bunlar.
Eksikleri ve yanlışları lütfen arkadaşlar düzeltsinler.
Demir Küçükaydın
23 Eylül 2015 Çarşamba

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder