16 Ekim 2015 Cuma

Toplantı Hakkında Kısa Rapor - 16. Ekim. 2015

Dün Akşamki (16. Ekim. 2015) Toplantı Hakkında Kısa Rapor
Değerli Arkadaşlar,
Muhtemelen kimse üstlenmeyeceğinden ve yazmayacağından dün akşamki toplantı hakkında bir kısa rapor vereyim.
Toplantı 19.00’da Marmelat Kafe’de yapıldı. Tam hatırlamıyorum ama 20 kişi kadar bir katılım vardı. Özellikle Gezi süreci sonrasında dayanışmalarda çalışmış genç arkadaşların ilk kez katılımı oldu. Keza İstanbul’un öte tarafından üç arkadaş katıldı. Yine İzmir’den bir arkadaş vardı.
Kanımca işe yönelik, sonuç alıcı ve verimli bir toplantı oldu.
Kısaca bir tanışma ve tanıtmadan sonra, önce Yunus arkadaş (Avukat) işin hukuki yanıyla ilgili kısa bir bilgilendirme yaptı.

Demir, çeşitli aydınlarla, gazetecilerle ve örgütlerden kişilerle görüşmeleri hakkında bir bilgilendirme yaptı. (Özetle herkes iyi ve doğru buluyor ama seçimlerden önce böyle bir girişmin psikolojik olarak başarılı olamayacağı veya seçimlerin beklenmesi gerektiği yönünde fikir belirtiyor. Genellikle destek olunacağı söyleniyor. Ancak bu gibi çekincelere karşı argüman getirince de (Seçimler olacak mı? Olacağını nereden biliyoruz? Bizzat olabilmesi için böyle bir girişim gerekmez mi?) bir şey söyleyemiyorlar.)
Daha sonra çeşitli konuşma ve tartışmalardan sonra genel bir eğilim olarak şunlar ortaya çıktı.
1)      Suya girmeden yüzme öğrenilmez, önümüzdeki hafta bir şekilde başlamak gerekir. Ondan sonra da geç olur. Başarısız bile olsa en azından bir başlangıç yapılmış olur. Çünkü sorun seçimlerden sonra da devam edecektir. İstifa etmediği ya da gitmediği sürece bu konu gündemde kalacaktır ve onu oradan demokratik bir kitle hareketi ancak uzaklaştırabilir. Diger biçimlerde (darbe vs.) uzaklaştırılması ise daha da kötü sonuçlara yol açar. Ama kitlesel bir hareketle uzaklaşırılması ise ülkedeki ve Ortadoğu’daki demokrasi mücadelesinin kaderini değiştirir.
2)      İyi bir hazırlık yapılmaya çabalamalı. Bir düşük olmaması için de dikket ve gayret göstermeli. Ama hiçbir zaman mükemmel şartlar olamayacağından bu sonsuz bir ertelemeye de varmamalı.
3)      Başlamadan önce özellikle internette ve her yerde fikri, bu tür bir eylem anlayışını ve sloganı yaygınlaştırmak gerekir.
4)      Nasıl bir biçim düşünüldüğünün ve özünün iyice açıklanması gerekir.
5)      İnternetteki ve medyadaki çeşitlilik ile (Çok farklı grafikler, gerekçeler vs.) eylemin kendisindeki (Sessiz, slogansız, pankart ve bayraksız, pasif direniş. Kanunlara tam uyma) ve hedefindeki teklik (bir tek hedefi en kısa ve özlü biçimde ifade eden bir sözcük: İstifa veya Erdoğan İstifa veya benzeri)
6)      Hedefin ifade biçiminin olabildiğince basit ve kolay olması (herkesin bir kağıt ve kalemle kolayca yazabilmesi). Bir üniforma karakteri taşımaması. (İlerde kitleler katılırsa, katıldığında böyle biçimler olabilir ama başlangıçta önemli olan basitlik ve ayrı bir grup izlenimi vermekten özellikle kaçınmak gerektiği.)
7)      Başlamadan önce bir basın toplantısı yapıp duyurmak ve tüm yurttaşları benzer şekilde davranışa çağırmak. (Metnin taslağını Özgür hazırlayacak.) Eylemin hızla yayılması ve kitleselleymesi özellikle bu medyada iyi duyurulup işlenmesine bağlı.
8)      Eylemde de hukukçuların, aydınların, medyanın bulunmasını ve haber vermesini sağlamak.
9)      Salı günü akşamı son hazırlıkları ve gelişmeleri gürüşmek üzere tekrar toplanılması. Mümkün olduğunca geniş katılım sağlanması.
Benim aklımda kalanlar kısaca bunlar.
Eksik ve yanlış noktalar varsa lütfen arkadaşlar düzeltsinler.
17 Ekim 2015 Cumartesi

Demir Küçükaydın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder